maanantai 6. maaliskuuta 2017

Yksinäisyyden torjuminen

Tiedätkö tunteen, kun kaikilla muilla on kavereita, mutta itsellä ei? Kun joka paikassa näkyy yhdessä nauravia ystäviä? Kun ei ole ketään kelle jakaa hauskoja kuvia, vaan viettää illat itsekseen televisiota katsellen? Olin itse muutama vuosi sitten hyvin yksinäinen. Yksinäisyys onkin vaikea paikka kenelle tahansa. Koska me ihmiset olemme luonnostamme sosiaalisia olentoja, sosiaalisten kontaktien puute tuottaa pahaa oloa. Ja koska mieli ja keho vaikuttavat jatkuvasti toisiinsa, matala mieliala aiheuttaa ennen pitkää myös fyysistä pahaa oloa.

On tärkeää erottaa käsitteinä toisistaan yksinäisyys ja yksinolo. Miellän yksinäisyyden tahattomaksi epämiellyttäväksi tilaksi, jossa ihmisellä on liian vähän sosiaalisia kontakteja. Yksinolo puolestaan on omaa aikaa, jota luullakseni jokainen tarvitsee. Itse tykkään yksikseni käydä lenkillä tai upota johonkin projektiin, missä muut ihmiset olisivat vain tiellä. Joskus näen niin paljon ihmisiä, etten enää jaksa puhua tai ottaa kontaktia. Silloin yksinolo on erityisen mukavaa. Sanotaankin, että on tärkeää osata olla yksin, ja koska yksinoloa tulee väistämättä jokaisen elämään, se on totta kai helpompaa, jos se on miellyttävää. Yksinäisyyden handlaamisessa on myös se hyvä puoli, että voi valita seuransa vapaasti; epämiellyttävässä seurassa ei tarvitse roikkua sen takia ettei uskalla olla yksin.

Yksinäiset ihmiset ovatkin joskus raskasta seuraa, sillä yksinäisenä helposti haluaa takertua kaikkiin ympäröiviin ihmissuhteisiin. Olin itse joskus raskasta seuraa, ja siksi ihmiset eivät juurikaan viihtyneet seurassani. Onneksi tähän voi jossain määrin vaikuttaa. Kuten kaikki toivottavasti tietävät, toisia ei voi muuttaa, mutta itseään voi. Näin ollen itsestään voi kehittää mahdollisimman helposti lähestyttävän ja mukavan ihmisen. Tosin siihen, miten muut reagoivat, ei voi vaikuttaa.

Kuinka itseään sitten voi kehittää? Tai mitä itsessä kannattaisi kehittää? Ihmissuhdetaitojen opettelu, itsetunnon nostaminen sekä sosiaalisten kontaktien aktiivinen hakeminen tekevät paljon. Sosiaalisesti taitavan ihmisen seurassa viihtyy. Hyvällä itsetunnolla varustettu ihminen on helppoa seuraa. Ja aktiivisena saa paljon kontakteja. Huomasin, että sitä mukaa kun oma itsetuntoni kehittyi vahvemmaksi, seurassa oleminen muuttui minulle helpommaksi – ja myös muiden oli helpompaa olla minun seurassani. Kontaktin ottaminen oli minulle joskus hankalaa, mutta siitä huolimatta tein sitä. Samoin harjoittelin sosiaalisia tilanteita, ja aloin todella kehittyä. Vaikeat asiat muuttuvatkin helpommaksi vain tekemällä, ei odottamalla.Itsetuntoaan voi kehittää esimerkiksi kokeilemalla uusia asioita ja itsestään voi tehdä mielenkiintoisen hankkimalla paljon kiinnostuksenkohteita. Sosiaalisia taitoja oppii missäs muuallakaan kuin sosiaalisissa tilanteissa. Aiheeseen löytyy käytännön vinkkejä kirjallisuuden puolelta, kuten Karla Niemisen Olet hyvä tyyppi – Opas toimiviin ihmissuhteisiin -kirjasta.

Mutta entä jos ihmissuhteita ei juurikaan ole, eikä siksi voi harjoitella? No, ihmisiä on onneksi kaikkialla. Keskustelun voi aloittaa missä vain, vaikkapa kassajonossa. Vaikka kassajonosta ei yleensä löydy ystäviä, keskustelunavauksella pääsee harjoittelemaan tutustumista, joka on tärkeä tie ihmissuhteisiin. Muistan, miten vaikeaa minulle aloittaa keskustelu. Sosiaalisille tilanteille onkin hyvin tärkeää altistua; se, miten ne sujuvat, on toissijaista, sillä kaikista kokemuksista oppii hieman taitavammaksi.

Vaikka yksinäisyyteen voi jossain määrin vaikuttaa, se ei ole sataprosenttisesti omissa hyppysissä. Yksinäisenä on erityisen tärkeää pitää muut elämän osa-alueet pystyssä: ravinto, uni ja liikunta. Ja muistaa, että on hyvin paljon asioita, joihin ei tarvitse muita ihmisiä. Hyvin leffoja voi katsoa yksin eikä tarvitse jakaa sipsipussia, lemmikkien kanssa voi olla keskenään, kokata voi vain itselleen, piirtämiseen ei tarvitse ketään… lista on loputon.

Mitä puolia voisit itsessäsi kehittää, jotta tulisit paremmin toimeen muiden kanssa? Mihin iloa tuovaan tekemiseen et tarvitse muita ihmisiä?


- Helena

Kuva: https://www.pexels.com/photo/sunset-man-103889/

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti