sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Suunnitelmia?

Kesälomakausi (ja itselläni vielä myöhästynyt _talviloma) alkaa lähestyä. Vuodenaika on vaihtunut ihan salaa ja monille kevät ja kesä tarkoittavat jollain tasolla muutosten aikaa. Opinnot alkavat olla loppusuoralla, syksyllä saattaa olla tiedossa uusi opiskelupaikka tai -paikkakunta. Varttuneemmat saattavat päättää jäädä eläkkeelle kesälomansa päätyttyä. Työssäkäyvät alkavat pohtia, mitä ansaituilla lomapäivillä tekisi. Siksi tässä vaiheessa monilta aletaan jo kysellä suunnitelmia;

Mitä meinaat kesällä?
Mitäs nyt kun peruskoulu/lukio/amis/... päättyy?
Mitäs syksyllä?
Vieläkö työt jatkuu?
Onks kesätöitä?

Myös lehtiin, blogeihin ja vlogeihin alkaa ilmestyä ”nämä asiat on pakko tehdä kesällä” ja ”nämä asiat sinun on pakko käydä tsekkaamassa paikassa x” -listoja.
Suunnittelu ja aikatauluttaminen näyttää nyt muutenkin olevan muodissa. Moni on saattanut hurahtaa esimerkiksi bullet journaleihin (ovat muuten ihania, niitä en halua kritisoida!). Erilaisten listojen, muistutusten ja suunnitelmien tekeminen helpottaa muistamista ja auttaa keskittymään asioihin yksi kerrallaan. Joskus liika suunnittelu voi kuitenkin tuntua tukalalta. Itse suunnitelman tekeminen voi tuntua työläältä.Tuleeko suunnitelmiin joskus takerruttua liikaa? Antaako to do -lista joustamisen varaa? Kannattaako kaikkea suunnitella alusta loppuun, ja onko omia suunnitelmia aina pakko noudattaa? Ja mikä tärkeintä: osaako sitä olla itselleen armollinen, jos suunnitelma ei pidä tai listasta poiketaan?

Kohta lomalle lähtevänä olen pohtinut paljon näitä asioita. On hyvä, että menoille löytyy jonkunlaiset raamit, mutta ajat ja tilanteet elävät. Etukäteen tehty suunnitelma voikin alkaa käytännössä tuntua raskaalta tai se ei sovikaan ajankohtaan. Ulkomaille lähtevänä esimerkiksi aikataulut ovat mennessä ja tullessa elintärkeitä, mutta kannattaako merkitä etukäteen esimerkiksi ruoka-aikoja ja -paikkoja tai edes nähtävyyksiä? Onko tärkeämpää istuutua alas ja olla irti arjesta?  Riippuu toki varmasti paljon matkan tavoitteesta. Voi apua, pitikö olla joku tavoitekin? 

Lopulta päätin olla tekemättä liian tarkkoja suunnitelmia. On omasta luonteesta kiinni, sopiiko tarkka suunnittelu ja listailu itselle. Jos se alkaa tuntua ahdistavalta, kannattaa sen sijaan luvata itselleen muutama pieni asia ja pysytellä niissä. Ajattelin kokeilla, miltä tuntuisi kirjata ylös tarkan pläänin sijaan lupauksia ja muistutuksia;

Lomalla:

  • Lupaan ulkoilla
  • Muistan syödä
  • Lupaan suhtautua yllätyksiin avoimesti
  • Muistan nukkua riittävästi
  • Lupaan, etten tee etukäteen ainuttakaan ”tämä on pakko tehdä ja nähdä” -listaa


Sounds like a plan! Mitä lupauksia sinä tekisit tulevalle viikolle?

- S

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti