sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Kaamoksen kauneus ja uuvuttavuus

Talvi.

Suomessa kyseinen ajanjakso kestää muiden maiden mittapuulla aivan liian kauan (ellei verrata Svalbardiin ja muihin ikuisen talven maihin). Myös suomalaisten suusta kuulee usein että talvi kestää liian kauan. Ei välttämättä se kylmyys mutta se pimeys. Tuo hemmetin pimeys ja sen tuoma uneliaisuus, väsymys, inspiraation puute jne.

Itse rakastan talvea. Kesällä talven tulemisen ajatteleminen ahdistaa (koska kuka nyt ei nauti valoisuudesta?) mutta syksyn kääntyessä talveen ajatus uudesta vuodenajasta lohduttaa. Talvi tuntuu minun mielestäni päiväuniajalta. Ajalta jolloin voi yrittää ladata akkuja, nauttia sen ajan tuomasta rauhasta. Luontokin ottaa lepoa ja talven hiljaisuudesa on aivan erilaista kauneutta kuin kesän tai muiden vuodenaikojen hiljaisuudessa. Myös talviaikaan kuuluvat juhlapäivät ovat suurimpia suosikkejani (joulu <3).

Pimeyden tuoma väsymys on kuitenkin hankala asia. Siksipä aion listata alle muutamia vinkkejä, joita itse toteutan ja jotka auttavat virkeystilan säilymiseen.

1. Vitamiinit. Joka päivä on hyvä nappailla multivitamiineja mutta erityistä huomiota pitää antaa D-vitamiinille.

2. Päiväunet. Jos väsyttää, ota torkut! Muista kuitenkin että pitkät päiväunet (yli 1h kestävät) aiheuttavat vain lisää väsymystä koska saatat vaipua tuona aikana syvään uneen. Itse vedän usein ns. voimatorkkuja joka tarkoittaa sitä että menen pitkälleni, laitan kellon soimaan 10-30min päästä soimaan ja suljen silmäni. Pelkkä hetken lepo virkistää jo vaikka et vaipuisikaan syvään uneen.

3. Urheileminen. Ei kuitenkaan tarvitse olla salihullu tai voimannostaja, ajoittainen liikkuminenkin auttaa jo hyvinvointiin. Käy pienillä kävelyillä (valoisaan aikaan jos mahdollista), venyttele kotona, käy tanssimassa, mitä vain.

Muista myös hyvä ruoka ja lepo. Kaamosaikaan on osattava olla itselleen armollinen; meille ei täysin biologisistakaan syistä ole yhtä paljon energiaa ja voimavaroja kuin valoisaan vuodenaikaan.

Nautitaan siis talvesta ja sen tuomista hyvistä asioista pimeydestä huolimatta. Pidä huolta ja helli itseäsi, olet sen ansainnut!

Ps. Vuodenaikaan sopiva albumi Gregory Porterilta:

spotify:album:6cjMoruJCG0xsP8yv8ykg2

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti