maanantai 21. marraskuuta 2016

Jännittäminen eristääKuvittele, että tavatessasi muita kuin aivan lähimmäisiäsi joutuisit aina pieneen vankilakoppiin, jossa on läpinäkyvät seinät. Seinän toisella puolella näet ihmisiä mukavasti jutustelemassa keskenään. Palat halusta liittyä mukaan juttuun, tutustua näihin ihmisiin, viettää aikaa heidän seurassaan. Et kuitenkaan pysty siihen, koska välissänne on vankilan läpikuultava seinä. Olet ollut vangittuna tällä tavoin jo ties kuinka monta vuotta. Olet toivonut pitkään ja hartaasti, että vankilasi seinät sulaisivat aikaa myöten pois. Syvimmistä toiveistasi huolimatta seinät tuntuvat vain muuttuvan vankemmiksi vuosien vieriessä.

Edellä kuvatun kaltainen tilanne on arkipäivää lukuisille jatkuvasta sosiaalisesta jännittämisestä kärsiville ihmisille. Heidän tilanteensa toivottomuuden tuntua lisää se, että uskaltautuessaan avautumaan jollekulle luotettavalle henkilölle saavat he lähes poikkeuksetta neuvoksi yksinkertaisesti tavata enemmän ihmisiä. Kyllä se siitä sitten aikaa myöten helpottaa. Ongelma ei kuitenkaan ratkea pelkästään tämän avulla, vaikka se onkin välttämätön osa tilanteen helpottamista. Monissa tapauksissa tilanne jopa pahenee, koska pelkkä ihmisten jatkuva tapaaminen ilman puuttumista ongelmaa ylläpitäviin automaattisiin ajattelutapoihin ja keholliseen aktivaatioon johtaa lähinnä toistuviin epäonnistumisen kokemuksiin.


Elämää huomattavasti rajoittava ja kurjistava sosiaalinen jännittäminen on yllättävän yleinen ongelma, joka on kuitenkin jäänyt yleisyyteensä nähden hyvin vähälle huomiolle. Tämä johtuu muun muassa siitä, että siitä akuutisti kärsivät ihmiset eivät saa ääntään kuuluviin, johtuen nimenomaan tästä akuutista ongelmastaan.

Yeesi on yhteistyössä Kohtaus ry:n kanssa järjestänyt kuluneen parin kuukauden aikana tähän mennessä neljä ”Jännittävää tapaamista”, sosiaalisille jännittäjille tarkoitettua tilaisuutta. Tarkoituksena on ollut tarjota ongelman kanssa painiville nuorille aikuisille mahdollisuuksia päästä maistamaan vapautta läpikuultavista vankiloistaan. Tarvetta tämän kaltaiselle toiminnalle selvästi on, sillä kaksi kuuden hengen kokeiluryhmää täyttyivät hyvin nopeasti. Oikeanlaisella lähestymistavalla pahimmillaan vuosikausia pystyssä olleet sosiaalisen vankilan seinät on mahdollista purkaa. Tarvitaan vain ymmärrystä, empatiaa ja aikaa.


Runsas määrä lisätietoa ja hyödyllisiä resursseja aiheesta: https://socialanxietyinstitute.org/


- Yeesiläinen Joonas 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti