sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Tiesitkö, että lähes joka kolmas yksinelävä asunnoton on alle 25-vuotias?


Useamman viikon olen käyttänyt kaiken vapaa-aikani Helsingin Asunnottomien yö-tapahtuman tuotantoon. Muutaman kuukauden ajan olen päässyt tekemään useiden vapaaehtoisten, artistien, puhujien, eri järjestöjen edustajien sekä muiden tahojen kanssa erittäin hyvää yhteistyötä Asunnottomien yön tapahtuman rakentamisen tiimoilta. Olemme lyöneet viisaat päämme yhteen ja miettineet ohjelmaa, julisteita, sumppitempausta, somehaastetta, lehdistötiedotteita, sähköjohtoja, peltiämpäreitä, puolijoukkuetelttoja ja vaikka ja ties mitä. Ja millä energialla! Päivä toisensa jälkeen ihmettelen sydän pakahtuen tätä rakkauden määrää joka minut ympäröi <3


Kaikkien tapahtumaa tekevien ihmisten vankkumaton tahtotila on hälventää asunnottomuuteen liittyviä ennakkoluuloja. Asunnottomuus ei ole ihmisen ominaisuus vaan väliaikainen elämäntilanne. Asunnoton on ihminen ja jokainen ihminen on arvokas!


Erilaisuus ja vaikeat asiat pelottavat meitä. Kun kohtaamme erilaisuutta, saatamme selviytyäksemme tuntemattomassa tilanteessa kasvattaa ympärillemme suojamuurin ja vetäistä sydämemme ympärille haarniskan. Ehkä pelkäämme, että vaikeudet tarttuvat tai omassa elämässä tapahtuu liikaa ja tuntuu ettei muista huolehtiminen onnistu. On monesti helpompaa syyttää ihmisiä heidän elämäntilanteestaan ja sulkea silmänsä vastuulta, joka meitä kaikkia ihmisiä koskettaa, vastuulta pitää toisistamme huolta. Mutta vaikka kuinka pelottaa ja oma epämukavuusalue tuntuu ylitsepääsemättömältä on meidän velvollisuutemme katsoa toista ihmistä silmiin ja huolimatta hänen elämäntilanteestaan nähdä hänet kokonaisuutena, arvokkaana ja rakastettavana ihmisenä.


Tämän projektin myötä olen oppinut entistä herkemmällä korvalla kuuntelemaan omaa sisäistä ääntäni. Milloin se huutaa minulle pelon vallassa ja milloin sumentaa ajatteluni ennakkoluuloilla. Olen oppinut arvostamaan niitä kirkkauden hetkiä, kun se kuiskaakin minulle lempeydellä, että olet oikealla tiellä. Sinussa on valoa ja rakkautta, näytä ne muille ja jaa erityisen paljon niille jotka kamppailevat vaikeuksien kanssa.


Kutsun sinut kanssani hälventämään ennakkoluuloja asunnottomia kohtaan ja sytyttämään yhdessä tulet asunnottomille. Osallistu YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä 17.10. ottamalla kuva tulesta, jakamalla se sosiaalisessa mediassa aihetunnistein #asunnottomienyo ja #sytytämmetulet. Kiitos!

Kirjoittaja on Yeesin hallituksen puheenjohtaja Senni, joka harrastaa vapaaehtoistöitä, henkistä kasvua ja epäkohtiin puuttumista.


ps. Sinä olet arvokas <3

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti