tiistai 13. syyskuuta 2016

Valoja päälle!

Me suomalaiset olemme kuulemma surkeita small talkissa. Mutta vuodenaikojen ja tapahtumien (kuten sään...) mukaan kiertävien lentävien lauseiden viljelemisessä olemme kyllä mestareita. Kun taas on maanantai, perjantai, on upee päivä ja kylläpä ne lapset kasvaa. Ajasta ja paikasta riippumatta päivitellään samat asiat pelottavan samalla nuotilla. Latelemme tosiasioita herättääksemme pienen keskustelunpoikasen, tai ollaksemme kohteliaita. Se sekä ärsyttää että huvittaa.
Ja nyt on tullut aika päivitellä syksyä. 

Hämärän tullessa yhä aikaisemmin on alkanut "kylläpäs on iltaisin jo pimeää" -toivotuksia tulla tasaiseen tahtiin. Monia harmittaa, mutta tottahan se on.Syksyyn tulee helposti lähdettyä aika negatiivisella asenteella. Ehkä siksi, että siihen rysähtää aika monta muutosta yhtä aikaa: lomat loppuvat ja arki alkaa, luonto alkaa valmistautua talvea varten ja "kylläpäs on iltaisin jo pimeää" -kausi alkaa.

Pimeään liitetään siihenkin paljon negatiivista ja kyllähän se totta vie syö vireyttämme. Luontaisesta vaistosta pimeään suhtaudutaan epäilevästi, voihan siellä piillä mitä vaaroja vaan.Valolla puolestaan on tarjottavana meillä mittavasti terveyttä edistäviä vaikutuksia: Saamme (tai ainakin epätoivoisesti yritämme saada) päivänvalosta D-vitamiinia, pysymme pirteinä ja kaikki näyttää kauniimmalta valossa. Valohoidolla on hyviä vaikutuksia atopiasta masennukseen. Valon ja pimeän tasapaino säätelee vireystilaamme, jolloin saamme riittävän unen ja muistamme välillä myös herätä. Joillakin pohjoisen pimeät kaudet hankaloittavat olemista; kaamosmasennus ei ole mikään kasku ja biologinen kello voi hämääntyä hämärästä. Mutta voisiko pimeän tuloon varautua jotenkin? Saisiko kesän kirkkautta purkitettua talven varalle?

Kirkasvalolamput ja -herätyskellot ovat olleet jonkin aikaa joulun hittituote. Vasta äskettäin luin jostain, että se kannattaa kaivaa esiin jo nyt. Olen itse kirkasvalossa muutamina vuosina syksyt talvet paistatellut ja kyllä se piristää. Ohjeet kannattaa kyllä lukea tarkkaan, ettei tule päänsärkyä. 

Ulkoilu hyvän sään aikaan virkistää. Koulussa ei kuulkaa kiusallaan laiteta oppilaita välillä pihalle. Syksyllä on tarjottavanaan kaunista värimaailmaa ja raikkaita tuulia.  

Kynttilöillä ja koristevaloilla sisustaa ja valaisee kätevästi. Olen aina ollut kiinnostunut estetiikan ja viihtyisyyden vaikutuksesta hyvinvointiin ja kyllähän totta vie ne kynttilät tuovat iloa iltoihin. 

Tärkeää on myös kotoisa olo. Ei kannata jäädä piehtaroimaan pimeänahdistukseen, kun olonsa voi tehdä melkoisen mukavaksi ja tunnelmalliseksi. Esimerkiksi alla olevassa kuvassa elettiin aikamoisen myrskyisää myöhäisiltaa, mutta ledivaloketjulla, purnukalla, vilteillä ja kahdella annoksella kotitekoista jääteetä saimme oman kodin parvekkeellä aika rentouttavat treffit aikaisiksi. ;)Eli kyllä, jo kuten ihan kuvastakin näkyy, valoa saa purkitettua pahan päivän varalle. Tavallaan. Se valo ei tosin ajastimella meillä syty, vaan se löytyy ihan omasta itsestä. Purkkiin on syytä taltioita myös hippunen hyvää asennetta ja luovuutta. Yksikään sateinen syysilta tuskin lyhenee mököttämällä. Kannattaa mieluummin käydä kynttiläkaupoilla. Ja ulkoilemassa. Pitäkää valot päällä!

 

Olen Sanna, kirjoitan ensimmäistä kertaa tähän blogiin. Työskentelen tällä hetkellä nuorisotyöntekijänä ja olen aivan mahdottoman hulvaton piirtäjä, kuten huomaatte. :D

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti