lauantai 6. elokuuta 2016

Vieraskynä: Tubettamisen suosio ei yllätä

Kun aloin käyttämään YouTubea 2000-luvun lopulla, katselin aluksi videoita hassuista eläimistä ja tunaroivista ihmisistä, siinä missä moni muukin. Sitten yhtenä iltana törmäsin videoon, jossa aikuinen suomalainen mies kertoo elämäntarinaansa keittiön lattialla istuen. 

Vaikka tämän ihmisen elämä ei ollutkaan mitenkään ihmeellistä kuultavaa, vaan päinvastoin - moni asia oli hänen kertomansa mukaan mennyt niin sanotusti reisille - avautumisessa oli jotain kiehtovaa.  

Kiehtovaa ei ollut pelkästään karun pelkistetty kuva ihmisen arjesta sen ylä- ja alamäkineen, vaan ennen kaikkea vangitseva tunne tuon itselleni tuntemattoman ihmisen läsnäolosta. 

Olin törmännyt vloggariin - ihmiseen joka kuvaa omaa elämäänsä nettiin muiden töllisteltäväksi. 

Kun olin seurannut henkilön elämää jonkin aikaa, tajusin aina vain vahvemmin, ettei kyseessä ollut pelkästä passiivisesta videoiden katsomisesta, vaan aktiivisesta osallistumisesta henkilön ympärille kehkeytyvän todellisuuden tuottamisessa, jossa videoiden kommentoinnilla oli keskeinen rooli

Videoiden kommenttiosiot kertovat paljon siitä, miten ihmiset kommunikoivat verkossa yhteisöllisesti. Vloggarit saavat kiitosta ja kehuja, kun jokin asia videossa onnistuu tai koskettaa. Risuja tulee vastaavasti, jos videoblogin pitäjä erehtyy esittämään puolihuolimattoman mielipiteen jostain tulenarasta asiasta. Viimeistään trollit pitävät huolen, ettei videon kommenttikenttä ole pelkkiä sateenkaaria ja auringonpaistetta. 

Vloggaaminen on perustanlaatuisesti sosiaalinen ja vuorovaikutuksellinen ilmiö. Siihen kuuluu oleellisesti sekä videoiden laittaminen YouTubeen tai Vimeoon, mutta myös osallistuminen muiden lataamien videoiden kommentointiin. 

Viime vuosina vloggaaminen on saanut rinnalleen uuden käsitteen tubetus tai tubettaminen, jolla tarkoitetaan videoiden latailua harrastusmielessä nimenomaisesti YouTubeen.

Tubettaminen yhdistetään usein vloggaamiseen, sillä suosituimmat tubettajat ovat myös vloggaajia. Tubettajia ovat kuitenkin myös suosittujen toimintaa sisältävien videoiden tekijät, joilla ei ole videoissaan välttämättä henkilökohtaista tai päiväkirjamaista otetta. 

YouTubessa on kuitenkin mitä ilmeisemmin jotain taianomaista, sillä yhteisöpalvelun ympärille on rakentunut Suomessa viimeisten viiden vuoden aikana todellinen yhteisö. Tubettamisen älyttömästä suosiosta erityisesti nuorten parissa kertoo myös jotakin 12.-13. elokuuta - jo kolmatta vuotta perättäin - järjestettävä tubekansan livetapahtuma, Tubecon. 

Viime vuosien tapaan Tubecon järjestetään Hartwall-areenassa, jonne odotetaan saapuvan yli 10 000 vierailijaa. Tubeconin ohjelma sisältää mm. tubettajien tapaamisia eli miittejä, musiikkia, uusien videoiden katselemista sekä suosituimpien tubettajien palkitsemista eri kategorioissa. 

YouTubeen sisältöjen lataaminen ja tubekulttuuri ovat ilmeisesti tulleet jäädäkseen, vaikka tubettamisessa onkin kyse vielä varsin nuoresta ilmiöstä. 

Tubetus heijastelee joka tapauksessa nykynuorten luonnollista suhdetta sosiaaliseen mediaan ja digitaalisiin teknologioihin sekä muuttuneita tapoja olla sosiaalisessa vuorovaikutuksessa. 

Kirjoittaja: Pauli Pesola, Yeesin "seniorijäsen" ja sosiaalityön opiskelija
Ei kommentteja :

Lähetä kommentti