torstai 21. heinäkuuta 2016

Ujous ja herkkyys

Ujous on osa temperamenttia ja määrittää miten reagoimme ympärillämme oleviin asioihin ja tilanteisiin. Joskus ujous kuitenkin saatetaan leimata epäsosiaaliseksi piirteeksi tai ylipäätänsä heikkoudeksi, joten haluan lausua aiheesta muutaman tärkeän ja toivottavasti myös kannustavan sanan. Ujon sosiaaliset taidot nimittäin saattavat hyvinkin olla huippuluokkaa.

Tarkkailemalla tilanteita oppii rutkasti ja jos ei ole tarvetta tuoda jatkuvasti itseään esille, osaa antaa muillekin puheenvuoron. Lisäksi ujo ihminen saattaa olla esimerkiksi läheisissä ihmissuhteissa sosiaalisesti erittäin kyvykäs, vaikkapa empaattisuuden, kärsivällisyyden ja hienotunteisuuden myötä. Siinä missä esiintyjätyyppi loistaa työelämässä kansainvälisen firman yhteyshenkilönä, saattaa ujouteen linkittyvistä vahvuuksista olla hyötyä esimerkiksi analyyttisessä, pitkäjänteistä otetta vaativassa työssä.

Ujouden kyytipoikana on usein jonkin asteinen herkkyys. Ujot saattavat kokea asiat vahvemmin ja siksi varsinkin hektiset sosiaaliset tilanteet saavat vetäytymään tarkkailijan rooliin. Herkkyys avaa huomiokykyä ja kykyä tulkita asioita, jotka muilta suodattuvat pois – aina äänensävyistä visuaalisiin ärsykkeisiin. Herkät ovat siis yleensä hyvin tarkkoja aistimuksissaan ja reagoivat siksi vahvasti. Koen itse olevani ajoittain herkkä ja yhdistän positiivisina oheisilmiöinä siihen mm. tarkkaavaisuuden, havainnoivan otteen, aidon läsnäolon ja oivaltavuuden.Otetaan loppuun kevennykseksi esimerkki ujosta ja herkästä tyypistä, joka kuitenkin on monilla osa-alueilla välillä jopa tarinan sankari. Nalle Puh -piirretyissä nähtävä Nasu on varsin ujo; liiallinen meno ja meininki saattaa hämmentää kaveria ja herkkyydessään Nasu reagoi vahvasti asioihin. Hyvä esimerkki Nasun vahvuudesta on kuitenkin se, kun erässä tarinassa pöllö menettää tulvassa talonsa. Muut jämähtävät ihmettelemään, mutta Nasu tarjoaa oman talonsa kodittoman pöllön asuttavaksi. Nasu on siis myös äärimmäisen uskollinen ystävä sekä voittaa usein pelkonsa ja on tarkka havainnoimaan tilanteita. Miksi siis määrittelisimme Nasun vain hänen ujoutensa tai herkkyytensä kautta?

Nähkäämme siis itsemme ja kanssaihmiset moniulotteisina persoonina, joiden erilaisissa puolissa on useita mielenkiintoisia sävyjä.

- Johanna

PS. Määritteinä ujous ja herkkyys ovat toki kovin mustavalkoisia, sillä sama henkilö voi yhdessä tilanteessa olla sosiaalisesti avoin ja rohkea, kun taas toisenlaisessa ympäristössä toimintatapa on varautuneempi. En siis tosielämässä lähtisi luokittelemaan ihmisiä kovin herkästi näihin kategorioihin, vaikka selkeyden nimissä tässä tekstissä ujosta/herkästä ihmistyypistä puhunkin.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti