sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Tämä hetki on täynnä iloa ja onnellisuutta. Jos olet tarkkaavainen, näet sen.

Istuin metrossa matkalla kotiin ja puhelimestani oli akku lopussa. Huomasin jotain, mihin en aiemmin ollut oikeastaan kiinnittänyt huomiota, ja se sai minut mietteliääksi. Täydessä metrovaunussa oli vain kourallinen ihmisiä, jotka eivät olleet vajonneet kännyköiden ihmeelliseen maailmaan. Mikä tässä tilanteessa sai minut mietteliääksi? Ulkona oli aivan mielettömän upea auringonlasku, joka valaisi koko taivaan punaisen eri sävyihin. Tavallisesti olisin selaillut läpi sosiaalista mediaa tai uutisia ajankuluksi, mutta sattumusten kautta sainkin nauttia upeasta valoilmiöstä, mikä sai minut hymyilemään.

Lähes kaikilla ihmisillä on jonkinlainen älypuhelin, tabletti tai tietokone, jonka avulla saa tietoa silmänräpäyksessä, voi kuluttaa aikaa tai olla yhteydessä ihmisiin. Monesti törmää siihen, että ihmiset olettavat, että toinen ihminen on aina tavoitettavissa, jos jotain asiaa tulee. Tässä on tietenkin hyvät puolensa, mutta kolikon kääntöpuolena on, että laitteita selataan usein myös silloin, kun ei olla itsekseen. Ystävien ja perheen kanssa vietetystä ajasta osa kuluu näytön valoa katsellessa, jolloin ei olla toisen seurassa läsnä samalla tavalla. Asioita jää huomaatta ja keskusteluja käymättä, kun jatkuvasti tarkastellaan, miksi puhelin antaa ääni- tai valomerkkejä. Kuunnellaan puolella korvalla, mitä toinen kertoo, kun ajatukset laukkaavat samaan aikaan toisessa asiasssa. Ollaan jatkuvasti siirtymässä asiasta tai paikasta toiseen, eikä muisteta pysähtyä. Mietitään jatkuvasti, mitä aiemmin on tapahtunut tai mitä seuraavaksi pitäisi olla jo tekemässä, ja unohdetaan tämä hetki.

Erilaiset ympäristöt voivat auttaa keskittymään tähän hetkeen. Etsi ja löydä oma ympäristösi


Ärsykkeitä tulvii joka suunnasta ja kokoajan pitäisi olla valmiina vastaamaan ja antamaan itsestään parasta, jolloin ei olla läsnä siinä hetkessä ja paikassa, jossa fyysisesti on. Läsnäolo ja ennen kaikkea tietoinen läsnäolo on asia, johon on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota, sillä sen nähdään olevan yhteydessä hyvinvointiin. Erilaiset aikuisten värityskirjat toimivat hyvänä keinona rentoutua, suunnata tarkkaavaisuutta ja keskittyä tähän hetkeen. Tietoinen läsnäolo on taito, joka vaatii harjoitusta. Tietoisessa läsnäolossa  suunnataan tarkkaavaisuus tietoisesti tähän  hetkeen ja siihen, mitä juuri tässä hetkessä on tekemässä. Ollaan vastaanottavaisia ja avoimia asioille, kokemuksille ja tunteille. Pysähdytään tähän hetkeen.

Hyvä ja helposti toteutettavissa oleva keino olla enemmän läsnä arjessa on muuttaa esimerkiksi puhelimen ilmoitusasetuksia. Muokata asetukset niin, että esimerkiksi Facebook, Instagram ja WhatsAppin ryhmäkeskusteluista ei tule ilmoitusta, kun ainoastaan sovellusta avattaessa. Jättää puhelimen laukkuun tai taskuun, kun viettää aikaa ystävien tai perheen kanssa. Jos puhelimen nostaa pöydälle, sitä tulee helpommin vilkaistua ohimennen useaan otteeseen. Ärsyketulvan määrä laskee ja huomaat pian, että keskityt enemmän siihen, mitä ympärilläsi tapahtuu ja ennen kaikkea, mitä omassa mielessäsi ja kehossasi tapahtuu. Tämäkin hetki on täynnä iloa ja onnellisuutta. Jos olet tarkkaavainen, näet sen.

- Johanna Sarkama

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti