tiistai 24. marraskuuta 2015

Yksikään ystävällinen teko ei ikinä mene hukkaanNiin kuin varmaan voi jo huomata koristevaloista ikkunoissa ja kauppoihin nopeasti ilmestyvistä sesonkituotteista, joulu on taas tulossa. Itse olen odottanut innolla joulua melkeinpä heti viime joulun päätyttyä. Joulun aika on mielestäni vuoden parasta aikaa. Yksi parhaista asioista tässä vuodenajassa on se, kuinka ihmiset tuntuvat olevan ystävällisempiä. Stereotyyppien mukaan me suomalaiset olemme ujoja emmekä harrasta small talkia (ehkä se, ettei tälle termille ole kunnollista suomalaista vastiketta jo kertoo stereotyypissä olevan hieman pohjaa?). Mielestäni meidän kuitenkin kannattaisi ottaa oppia esimerkiksi brittiläisistä ja olla hieman lämpimämpiä tuntemattomiakin ihmisiä kohtaan.

Olin tämän vuoden alussa viikon Lontoossa, ja palatessani hieman vastahakoisesti takaisin Suomeen huomasin, kuinka todella erilaisia suomalaiset ovat verrattuna englantilaisiin. Lontoossa en tuntenut yhtäkään ihmistä, jonka tapasin. Tästä huolimatta monet ihmiset keskustelivat kanssani ja olivat todella ystävällisiä. Teatterissa molemmat vieressäni istuneet ihmiset kysyivät, mitä pidin näkemästämme musikaalista, eräs metrotyöskentelijä otti tavakseen kehua minua joka aamu ja aina toivotti hyvää päivää, kassatyöskentelijä kutsui minua rakkaaksi ja niin edelleen. Kaiken kaikkiaan useat minulle tuntemattomat ihmiset kohtelivat minua lämpimämmin kuin suomalaiset tuttuni. Paluuni takaisin Suomeen oli tästä syystä aika suuri kulttuurishokki, vaikka olinkin vain viikon poissa. Sellaista ystävällisyyttä, mitä ulkomailla kohtasin, olisi niin mukava nähdä täälläkin useammin.

Ehdottaisin siis, että yrittäisimme olla ystävällisempiä toisiamme kohtaan, sekä tuttuja että tuntemattomia. Itse yritän tietoisesti tehdä ainakin yhden mukavan asian jollekin toiselle ihmiselle päivittäin. Keitän aamulla kahvia valmiiksi muille, siivoan keittiön, yllätän jonkun ilman syytä suklaapatukalla, tai vain kehun tapaamiani ihmisiä jollain tavalla. Kiltteys ei vaadi paljon, mutta se aiheuttaa paljon hyvää. Kilttien asioiden tekeminen muille antaa heille ja myös sinulle hyvän olon. Kiltteydellä saattaa olla myös paljon suurempia vaikutuksia: joku voi olla keskellä todella surkeaa päivää tai viikkoa, ja sinun kiltteytesi voi kohentaa heidän oloaan huomattavasti. Ehkä sinäkin voisit kokeilla päivittäin yhden mukavan asian tekemistä jollekin toiselle, erityisesti näin joulun aikaan. Sillä ihmiset ovat kauniita vain silloin, kun he tekevät kauniita asioita. 

Koska tämä taitaa olla vuoden viimeinen postaukseni, toivotan hyvää loppuvuotta kaikille!

-Saija

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti