sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Turvallisuus ennen kaikkea

Olen jo monta vuotta tapani mukaan tervehtinyt aina bussikuskia noustessani bussiin. Tänä vuonna otin tavaksi myös kiittää ääneen matkasta, kun poistun bussista. Tämän inspiraation sain kuullessani joidenkin nuorten aikuisten kiittävän kyydistä. Olin hieman yllättynyt, että juuri nuoret aikuiset ovat heitä, jotka kiittävät, mutta se on mielestäni mahtava asia. Se on hyvä tapa, hyvä esimerkki nuoremmille ja vanhemmille ihmisille, ja esimerkissäni antaa kuskille kiitosta työstään.

Todennäköisempää on kuitenkin, että matkustaja katsoo vain kädessään olevaa puhelinta eikä edes vilkaisekaan kuskia, eikä välttämättä edes sitä onko omassa matkakortissa vielä aikaa/arvoa jäljellä. Unohdus puhelimen maailmaan on lisännyt tapauksia, joissa matkustaja unohtaa painaa pysähdyspainiketta voidakseen jäädä oikealla pysäkillä pois. Tämä ei ole vielä vaarallista, mutta entä ihmiset, jotka kävelevät ajoteillä kasvot näyttöön liimattuna eivätkä edes katso, tuleeko autoja? Entä nämä ihmiset, jotka ajavat ja katsovat koko ajan puhelimeensa?

Kun puhutaan tietotekniikan turvallisuudesta, monet ajattelevat ensimmäiseksi tietoturvaa, johon kuuluu tietoteknisen laitteen virusturvaa ja palomuuri. Tosiasiassa tietoturva on lähtöisin enemmän käytännön arjesta. Kovinkaan moni ei vaivaudu peittämään maksupäätteitä tai omia puhelimiaan näppäillessään tunnuslukunsa. Tietoturvan lisäksi tietotekniikan turvallisuuteen kuuluu paljon muutakin ja se, että ihmiset kävelevät sokeasti kasvot näyttöön liimattuna kaduilla on turvallisuusriski. Missähän kohtaa aletaan uutisoida urakalla, että kännykkään katsonut mies/nainen/poika/tyttö on jäänyt auton alle tai että joku on sokaistunut, kun puhelimellaan selfie-tikulla valokuvaa ottanut henkilö sohaisee vastaantulijaa vahingossa? Ihmisten huomiokyky ympäröivän maailman ja ihmisten suhteen vaikuttaa heikentyneen pahasti.

Ajattelutapa tuntuu kuitenkin olevan muuttumassa. Olen viime aikoina havainnut yhä enemmän ja enemmän uutisotsikoita tietotekniikan ja varsinkin älypuhelinten käytöstä ja siitä, miten se vaikuttaa ihmisten elämään. Tutkimuksia tehdään ahkerammin tietotekniikan ja älypuhelinten käytön vaikutuksista. Tämä kertoo siitä, että ihmisten ajatusmaailma on hitaasti, mutta varmasti muuttumassa. Enää ei olla sokeita ”uuden teknologian” lumolle vaan kyseenalaistetaan, onko nykyinen käyttötapa kannattava tai edes turvallinen. Vähitellen, toivon mukaan, opitaan kohtuuskäyttö älypuhelimien ja tietotekniikan kanssa ja siten päästään vähentämään teknologisesta hullaantumisesta johtuvia turvariskejä.

Sillä välin kävellään ja ajetaan turvallisesti ja muistetaan, että maailmassa on muitakin ihmisiä eikä pelkästään teknologia ja sen toisessa päässä jossakin virtuaalisena toinen ihminen. Jo se, että nostaa kasvonsa pariksi sekunniksi näytöltään ja kiittää ovea auki pitänyttä ihmistä tai tervehtii bussikuskia, on edistysaskel eteenpäin. Mitä nuorempana tiedostaa tämän, sen parempi, sillä nuorissa on tulevaisuus ja samalla olemme myös esimerkkinä itseämme nuoremmille (ja myös vanhemmille) henkilöille.

- Leena

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti