maanantai 8. kesäkuuta 2015

Ihana, kamala kesäloma

On taas se aika vuodesta, kun koululaiset ja opiskelijat ryntäävät kesälaitumille. Myös moni työssäkäyvä pääsee nauttimaan vihdoin hyvin ansaituista lomapäivistä. Kesäloman alku merkitsee monelle suurta riemua, jolloin hyvän olon tunne valtaa kehon ja mielen. Loma on usein vuoden kohokohta, jota odotetaan hartaasti, mutta jota kohtaan asetetaan joskus kohtuuttomiakin odotuksia. Kesäunelmissa loma on pelkkää auringonpaistetta, mansikoita, ja lempeiden laineiden liplatusta, mutta todellisuus osoittautuu usein aivan joksikin muuksi. Kun taivaalta tulee jatkuvasti vettä ja lokki vie kädestä lihapiirakan, voi loma osoittautua pettymykseksi. On kuitenkin hyvä muistaa, että loma kestää vain hetken. Siksi siitä kannattaa ottaa kaikki irti.

Loma ei ole suorittamista, vaan rentoutumista varten

Siinä missä huolettomat koululaiset ja osa opiskelijoista saa nauttia parin kuukauden lomaputkesta, suurin osa ihmisistä joutuu tyytymään joidenkin viikkojen pituiseen kesälomaan. Moni pohtiikin jo keväällä, kuinka jakaa arvokkaat lomapäivät: tulisiko lomapäivät pitää pötkössä vai jakaa useammalle eri ajankohdalle? Sopivasta loman pituudesta ollaan montaa eri mieltä, mutta yleisesti ottaen voidaan sanoa, että loman tulisi olla yhtäkestoisesti riittävän pitkä, jotta ehtii kunnolla levätä ja palautua työ- ja opiskelustressistä.

Vaikka lomaa odotetaankin usein innolla, irtaantuminen arjen kiireistä voi osoittautua vaikeaksi. Lomastressin välttäminen helpottuu, kun asettaa jo ennen loman alkua itselleen selkeät rajat. Lomaa ennen voi vaikka päättää, ettei tarkista lainkaan sähköpostia tai vastaa viikkoon työpuhelimeen. Loman ei tulisi olla rästiin jääneiden kotihommien tekemistä tai muiden velvoitteiden suorittamista, vaan ennen kaikkea aikaa rentoutumiseen. Lomalla kannattaakin levätä ja tehdä niitä asioita, joista aidosti pitää. Lomalla saa myös hyvällä omalla tunnolla olla tekemättä mitään, jos siltä tuntuu.

Loma ei ole ratkaisu ongelmiin, mutta tarjoaa mahdollisuuden oman elämän tarkasteluun

Kesälomalla mieli lepää, vaikka ei venettä omistaisikaan.
Tauko töistä ja opiskeluista tulee usein makoisaan paikkaan. Pitkän puurtamisen jälkeen on helpottavaa päästä hetkeksi nauttimaan vapaudesta ja elämästä ilman arjen murheita. Jos kuitenkin arki on tuntunut poikkeuksellisen raskaalta jo ennen loman alkua, voi olla hyvä hetki pysähtyä aloilleen. On tärkeää muistaa, ettei loma itsessään ole ratkaisu ongelmiin, mutta se voi tarjota kuitenkin mahdollisuuden tarkastella omaa elämäntilannetta rauhassa. Lomalla voi pohtia muun muassa niitä konkreettisia asioita tai keinoja, joilla omasta arjesta saisi edes hieman kevyemmän. Pidempi tauko voi vapauttaa toisaalta henkisiä voimavaroja myös suurempien elämänmuutosten suunnittelemiseksi. 

Loma päättyy – maailmanloppuko?

Niin kamalaa kuin se onkin, pisinkin kesäloma loppuu aikanaan. Juuri kun oli ehtinyt tottua rannalla makoiluun tai opetella suvivirren kolmannen säkeen sanat, loma päättyy ja on edessä paluu arkeen. Itseään voi kuitenkin lohduttaa ajatuksella, että kesä jatkuu myös loman jälkeen, ja kyynisimmälle loma-angstaajalle voi todeta, että kesäloma on jälleen vuoden päästä. Suomen suvi on kuitenkin suloinen ja se jatkuu aina syyskuun puoliväliin saakka. Kesästä kannattaakin nauttia nyt, oli sitten lomapäivät jo käytetty tai unelmien kesäloma vielä edessä.


Kirjoittaja / kuva: Pauli 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti