sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Valmistujaiset


Juttelin hyvän ystäväni kanssa, joka valmistuu ammattikorkeakoulusta. Hän odottaa innoissaan viikon päästä pidettäviä valmistujaisiaan. Innoissaan, mutta kuitenkin kauhuissaan. Miksi näin? Hän odottaa kauhulla sitä, kuinka hänen sukulaiset tulevat kyselemään häneltä tulevaisuuden suunnitelmia: ura- ja jatkokoulutussuunnitelmia. Ystäväni viihtyy nykyisessä työpaikassaan, ja sukulaiset hyvää tarkoittaen saavat ystäväni ahdistumaan kysymyksillään. Mitä jos viihtyy nykyisessä työpaikassa tai muutoin elämän tilanteessa huolimatta siitä, että nyt olisi mahdollisuus päästä tekemään ”koulutusta vastaavaa työtä”? Mahdollisuus siis koulutuksen puolesta, toki tällaisen työpaikan saaminen on kiinni muustakin. Joka tapauksessa tämä on varmaan tuttu tilanne monelle.

Minulla oli ihan samanlainen tilanne vuosi sitten kun valmistuin restonomiksi. Valmistujaisissani kaikki kyselivät uraani liittyviä kysymyksiä, joihin oli ihan oikeasti vähän vaikeaa vastata. Sillä hetkellä minun henkilökohtainen tavoitteeni oli löytää oma koti ja ympäristö, jossa viihdyn. Mielestäni vasta sitten voin alkaa suunnitella uraani. Ensin oli muiden asioiden oltava kunnossa. Totesin huolettomasti hätäkös tässä valmiissa maailmassa. Tein juuri niin kuin itse halusin. Totuus omasta tilanteestani on se, että itse asiassa työtehtäväni ei ole muuttunut vuoden jälkeenkään "koulutusta vastaavaksi", mutta olen saanut aikaan paljon muuta. Vuoden sisällä olen muuttanut Vantaalta Turkuun, matkustanut, opiskellut uusia juttuja itsenäisesti, aloittanut uusia harrastuksia, kasvanut ihmisenä ja saanut paljon uusia ystäviä, mielettömiä ihmisiä elämääni. Huolimatta siitä, että ura ei ole lähtenyt huimaan nousuun, elämänlaatuni on parantunut uskomattoman paljon.

Avaa kun.. – kirjekuoret lahjaksi valmistuvalle ystävälleni. Näihin kirjoittelin teeman mukaisen kirjeen jokaiseen kuoreen.

Vinkkejä valmistuville, valmistuneille, ja joskus tulevaisuudessa valmistuville.. Anna intohimon ohjata urapolkuasi. Elä elämääsi päivä kerrallaan ja pidä silmät avoimena mahdollisuuksille. Nauti elämästäsi NYT. Kun et tiedä, mitä tehdä, älä tee mitään! Vastaus tulee kyllä. En tiedä milloin ovi aukeaa haluamaasi suuntaan, mutta sinun tehtäväsi on olla valmiina, kun se tapahtuu. Käytä tilaisuus, kun se tulee. Käytä odotusaikasi valmistautumiseen, ja järjestä elämäsi niin, että voit ottaa tilaisuuden vastaan avoimena ja valmiina!

Huolehtiminen on ajan heittämistä hukkaan. Parempi on käyttää sama energia keskittymällä johonkin muuhun asiaan, sellaiseen, joka tekee iloiseksi tällä hetkellä. Todellinen ilo ja nautinto tulee mielestäni siitä, että elää täysillä mukana jokaisessa hetkessä, vaikka elämä ei koko ajan olisikaan ruusuilla tanssimista. Tietenkään ei ole sattumaa, että asiat sujuvat suuremmalla todennäköisyydellä hyvin, kun lopettaa murehtimisen menestyksestä tai epäonnistumisesta ja kiinnittää huomion täydellisesti siihen, mikä on käsillä tässä ja nyt.

Ja nyt seuraa tärkeistä tärkein ohje : Elämä on rajallinen. Älä heitä sitä hukkaan elämällä muiden elämää. Lähde rohkeasti omia unelmiasi kohti, sillä mikä on pahinta mitä sinulle voisi tapahtua?

Onnea valmistuville ja aurinkoista kesää kaikille!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti