perjantai 15. toukokuuta 2015

Tietotekniikasta ja sen vaikutuksista ihmisiin


Olen pitkän aikaa hämmästellyt sitä, miten voimakkaasti ihmiset ovat tietotekniikan pauloissa. Esimerkiksi on olemassa ihmisiä, jotka eivät kanna ollenkaan käteistä rahaa ja maksavat kaikki kortilla. Tämä toteutuu täysin kokonaan tietoteknisissä merkeissä. Kaikkea ei kuitenkaan voi maksaa kortilla. Busseissa olen huvittuneena ja jokseenkin harmissani nähnyt, miten viidellä peräkkäisellä rivillä jokainen matkustaja näprää älypuhelimensa kanssa. Kyllähän uutiset ja kaverikuulumiset voi vaihtaa myöhemminkin. Ei kai sitä koko ajan tarvitse olla ”on-line”? Vasta muutamien viime kuukausien ajan olen kuitenkin havahtunut siihen, että hyvin monille nuorille ja lapsille tietotekniikka missä muodossa tahansa on täysi päivän selvyys. Se on luonnollista. Uskallan veikata, että monille on pikemminkin suuri hämmästyksen aihe, jos tietotekniikkaa ei käytä ja jos käyttää niin hyvin vähän.

Tämä ajatus sai minut pohtimaan, voiko tietotekniikka vaikuttaa peräti ihmisten evoluutioon? Se on muuttanut kulttuuria, toimintatapoja ja vaikuttanut lähes kaikkeen hyvin lyhyessä ajassa ja muutokset varmasti jatkuvat yhä. Tuntuu siltä kuin nyt olisi meneillään jokin murrosvaihe, joka tulee vaikuttamaan merkittävästi ihmiskuntaan. Vaikuttaahan tietotekniikka jo nyt ties vaikka mihin. Seuraavat asiat ainakin tulee mieleen:

Terveys ja fyysinen kunto: Tietotekniikkaa käytetään vielä toistaiseksi usein istuen. Puhelinta käsiteltäessä pää on kumarassa. Mitä enemmän ollaan kumarassa, sitä enemmän kumarassa oleminen tulee luonnollisemmaksi (mutta ei välttämättä kivuttomammaksi). Selkävammojen määrä on kasvanut hirvittävästi ja niistä kärsii yhä nuorempi ihminen. Videopelit ja kaikenlaiset sovellukset eri tietoteknisillä laitteilla aiheuttaa sen, että ihmiset liikkuvat vähemmän. Eihän kirjastoonkaan tarvitse enää mennä, kun voi tabletilla lainata verkkokirjastosta kirjan. Joko ihmisten elinikä laskee, kun erinäiset selkäkivut ja huonosta kunnosta aiheutuvat sairaudet tappavat, tai ihmiset sopeutuvat. Onko seuraava ihmislaji kumaraselkäinen?

Sosiaaliset taidot ja käyttäytyminen: Kommunikaatio on siirtynyt yhä enemmän ja enemmän verkkoon ja sosiaaliseen mediaan. Tutustuminen toteutuu myös verkon kautta. On luonnollista ottaa yhteyttä muihin ihmisiin tietotekniikan kautta ja se on vielä kaiken lisäksi helppoa. Töissä olen huomannut, että vaikka olisi muutaman askeleen päässä toisesta, käytetään silti chat-ohjelmaa keskusteluun, vaikka voisi nousta ylös ja kävellä puhumaan työtoverille. Ihmiset eivät siis välttämättä tarvitse enää toisen ihmisen seuraa, vaan digitaalinen keskustelukumppani riittää kaveriksi. Mietinpähän vain, miten ihmiset reagoivat toisiin ihmisiin, kun heitä näkee? Onko face-to-face kommunikointi epäluonnollisempaa kuin kommunikoida verkon välityksellä toisille? Tietynlainen kyläily- ja vierailukulttuuri saattaa kadota, kun kavereihin ja perheeseen voi olla yhteydessä paljon helpommin tietotekniikan välityksellä. Kommunikoidaanhan nykyäänkin parisuhteessa kännyköillä, vaikka oltaisiin samassa huoneessa vierekkäin (mikä minusta kuulostaa aika kummalliselta).

Tietoturva: Mitä enemmän tietotekniikkaa on käytössä, sitä enemmän on tietoturvauhkia. Suurin tietoturvauhka on ihminen itse. Tämä ilmenee vielä toistaiseksi siinä, että ihmiset eivät vieläkään ymmärrä, miten merkittävää on käyttää järkeä ja suojata oma koneensa. Virustorjunnat ja palomuurit auttavat kyllä estämään haittaohjelmia, mutta ei niistä mitään hyötyä ole, jos mm. kulkee tarkoituksellisesti epäilyttävillä sivuilla tai kertoo jopa suoraan, mikä oman koneen salasana on. En vieläkään voi käsittää sitä, että joku voi suoraan kertoa julkisessa kulkuvälineessä kaverilleen oman salasanansa. Minkähän takia sanassa ”salasana” on etuliite ”sala”?

Verkkoyhteys: Tässä on suuri kehittämisen paikka. Meitä ajetaan yhä enemmän ja enemmän käyttämään verkkopalveluja. Tämä on sikäli naurettavaa nykypäivänä, koska verkkoyhteys ei ole mitenkään itsestään selvyys. Kaikilla ei ole edes pääsyä verkkoon. Puhumattakaan siitä, miten helposti verkko voi mennä poikki. Muutama kuukausi sitten ulkomaisille sivustoille ei päässyt, kun traktori oli kaivanut maata ja vahingossa katkonut verkkokaapelin ja vielä lisäksi sen varakaapelin. Miten verkkopalveluihin voi luottaa, kun verkkoyhteys ei ole luotettava eikä varakaapeleitakaan ole sijoitettu tarpeeksi kauas pääkaapeleista? Toivon mukaan tietotekniikan kasvava käyttö saisi ihmiset panostamaan myös tämän kehittämiseen, sillä verkkopalveluista ei ole mitään hyötyä, jos verkkoyhteys on surkea ja epäluotettava.

Teknologia: Esimerkiksi autot eivät välttämättä tulevaisuudessa vaadi kuljettajaa ollenkaan. Autolle kerrotaan vain mihin mennään ja auto ajaa matkustajat kohteeseen. Ihan mahdollista, vaikkakaan ei ehkä vielä muutamiin kymmeniin vuosiin. Mutta onhan nykyään jo autoja, jotka tekevät taskuperuutuksen ilman kuljettajan ohjausta. Robottiteknologia onkin jo aivan oma juttunsa. Monissa tuotantolaitoksissa tuotteita käsittelevät suuret robottikoneet. Japani, joka on yksi tietotekniikan johtavista maista, on jo kehittänyt ihmisrobotteja, jotka muun muassa lukevat uutisia.

Lääketiede: Tässä tietotekniikka on tehnyt suoranaisia ihmeitä. Esimerkiksi ihmiset, joilta on amputoitu käsi tai jalka, voivat saada raajaa korvaavan proteesin tilalle. Vaikka proteeseja on käytetty jo pitkän aikaa, vasta tietotekniikka on mahdollistanut esimerkiksi sellaisen käsiproteesin, joka reagoi aivojen sähköisiin hermoimpulsseihin ja saa siten käsiproteesin sormet liikkumaan kuin oikeat sormet. Se mahdollistaa myös laajemmat ja tarkemmat tutkimukset sairauksista ja vammoista. Lähes kaikissa lääketieteellisissä laitteissa on ohjelmakoodia, joka analysoi ja laskee tulokset, joiden perusteella voidaan parantaa esimerkiksi likinäköisyyttä laserleikkauksilla.

Työelämä: Monet työpaikat ja alat ovat yksinkertaisesti kadonneet tai ovat katoamassa tietotekniikan myötä. Valokuvausliikkeet ovat joutuneet koville, koska tietotekniikan myötä tavallinen kotikäyttäjä voi tulostaa ja käsitellä omat kuvansa. Kirjanpitoala tulee todennäköisesti myös katoamaan, kun kaikki laskelmat ja tulosteet toteutetaan tietoteknisinä ohjelmina. Sen sijaan kasvavina aloina ovat hyvin todennäköisesti erinäiset tietotekniset alat. Tietoturva-ala todennäköisesti tulee kasvamaan hyvin merkittäväksi osaksi yhteiskuntaa, mitä enemmän elämä siirtyy verkkoon. Terveydenhoidon alalla tarvetta tulee aina olemaan: ihmiset eivät voi hyvin ja/tai heitä loukkaantuu koko ajan.

Tietotekniikka siis vaikuttaa hyvin moneen asiaan. Nähtäväksi jää, miten paljon asiat tulevat vielä muuttumaan. Tietotekniikassa on paljon uusia mahdollisuuksia, mutta kyseinen asia ja ala ovat vieläkin varsin uusia, ettei vielä tarkalleen tiedetä, mitä kaikkea se oikein tuo mukanaan. Vaikutukset kuitenkin näkyvät jo nyt enkä yhtään ihmettelisi, jos tämä tietotekninen murros aiheuttaisi evoluutiollisia muutoksia ihmisissä.

- Leena

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti