keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Mitä onni on?

Nuorisotyöpäivät pidettiin Seinäjoella 15.-16.4.2015. Nuorten mielenterveysseura Yeesin pisteellä nuorisotyön ammattilaiset pohtivat, mitä onni on. Onnen määrittelyistä kertovat laput koottiin pyykkinarulle: ”Onni on välittämistä”, ”Perhe”, ”Tässä & nyt”. Onni on ”Metsäretki ja kevään tuoksu”. Onni on ”Sitä että saa tehdä mistä tykkää, on tyytyväinen elämäänsä”. ”Onni on olla omien rakkaidensa elämässä, juuri sellaisena kuin olet.” Onni on ”Jaettuja nauruja”.
Onni ja elämän positiiviset asiat vaikuttavat ihmismieleen kuin sade kuihtuvaan ruohonkorteen tai auringonsäteet pimeyden vankiin. Onni näkyy ja kuuluu. Tarttuukin. Mielenterveys on yksi elämäntaitolaji, jota voi opetella, sen sijaan että odottaisi onnen potkaisevan tai leijailevan pehmeästi elämäänsä. Kaikkeen elämässä ei voi itse vaikuttaa, mutta mielenterveyden elämäntaitolajia kannattaa harrastaa, sillä se on yksi parhaista hyötyliikuntamuodoista ihmisen hyvinvoinnin kannalta.
Jotta ihmistä pystyssä pitävä selkäranka säilyy kuosissaan, sitä tukevien lihasten lisäksi tarvitaan henkisen hyvinvoinnin sixpack, tai jos ei nyt ihan sixpack, niin ainakin jonkinlainen henkilökohtainen psyykkisen kunnon tukijärjestelmä. Se auttaa onnen kääntöpuolisinakin hetkinä. Tässä(kään) lajissa ei ole ”oikotietä onneen”, vaan eteneminen tapahtuu pienin askelin. Yhtenä osa-alueena lajiin kuuluu se, että oppii iloitsemaan siitä mitä hyvää elämässä on, eikä keskittymään siihen mitä ei ole, tai mikä on huonosti.
Onni on isoa ja onni on pientä. Onni on ihmisille erilaista ja onni on ihmisille samanlaista. Mistä löytää onnea ja juuri itselleen sopivia hyvän mielen lähteitä? Kokeilemalla. Elämällä tätä elämää, haistelemalla ja maistelemalla. Kulkemalla eteenpäin ja taaksepäin. Tekemällä oikeita ja vääriä valintoja. Yrittämällä uutta. Istahtamalla alas ja tunnustelemalla. 

Onnea voidaan pukea sanoiksi ja ajoittaa. Mutta se on myös tiedostamatonta. Ehkä olet huomannut joskus jälkeenpäin, kuinka onnellinen joskus olitkaan. Oli niin paljon onnea, ettet hoksannut ajatella koko asiaa. Onnen tiedostamattomuuskin on hyödyllinen taito.
En usko, että onneen voi kyllästyä. Mutta jos onnea on, sitä voi alkaa pitää itsestäänselvyytenä, jolloin se helposti katoaa. Ehkä katoavaisuus on onnen hinta. Hoitamaton onni on kallista. Onneen kuuluu mielestäni sen jatkuvuus ja tulevaisuus. Myös epäonni kuuluu pakettiin. On hyvä tietää, mitä onni juuri itselle merkitsee. Silloin sitä voi hoitaa, helliä ja lelliä, pitää kiinni. 
Jokaisen on hyödyllistä oppia vahvistamaan omia voimavarojaan. Nuorten mielenterveysseura Yeesi haluaa painottaa nuorille ja nuorten parissa toimiville tahoille, kuinka tärkeää on pitää itsestään huolta ja vaalia omaa mielenterveyttään. Onnen erilaisten olomuotojen esiintymistiheyttä elämässä kannattaa siis pyrkiä edistämään itselleen parhaalta tuntuvalla tavalla. Ja on hyvä muistaa onnen lisääntymistaipumus, kun sitä jaetaan yhdessä. (Vai tuplaantuuko nautinto, kun karkkipussi jaetaan? – Ainakaan ei tule niin kova ähky.)   
Millaista sinun onnesi on? Löydätkö sen omasta lämpöisestä turvasohvannurkasta vai seikkailuista maailman makean myrskyisillä merillä? Vai niistä molemmista? ”Onni on tasapainoinen elämä.” 

Jutun kirjoittaja on Yeesiläinen Mirjami Pelkonen ja sen löytää myös uusimmasta Curly lehdestä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti