torstai 21. toukokuuta 2015

Elämäntarina

Rolf Dobelli kirjoittaa kirjassaan The Art of Thinking Clearly epäloogisista ajatusmalleista, jotka häiritsevät kykyämme toimia järkiperäisesti. Dobellin mukaan eräs näistä ajatuksiamme rajoittavista malleista niin kutsuttu story bias eli tapamme pyrkiä näkemään elämä tarinan muodossa. Dobellin mukaan tapaamme yhdistää meille tapahtuvat asiat yhtenäiseksi tarinaksi, jonka juoni on elämämme tarkoitus. Luonnollisesti ihmiselle on tärkeää kokea, että elämällä on tarkoitus, joka tekee olemassaolostamme merkityksellistä. Ihmisellä on myös luonnollinen taipumus olla viehättynyt tarinoista, jotka muovaavat elämän sattumanvaraisuudesta merkityksellisiä kokonaisuuksia, ikään kuin punaisia lankoja keskellä sekavaa lankamykkyrää. 
Tämä tapamme etsiä tarinoita kaikkialta ilmenee erityisen hyvin esimerkiksi mediassa, jossa sattumanvaraisten tapahtumien taustalta etsitään elämäntarinoita ja syy-seuraus-suhteita selittämään tapahtunutta. Ihmiselle on haastavaa nähdä asioita vain sattumanvaraisena joukkona yksittäisiä tapahtumia, joten on täysin luonnollista etsiä merkityksiä ja tarinoita kaikkialta ympäriltään.

Kaikista näistä tarinoista ongelmallisin on kuitenkin se oma elämäntarinamme. Haluamme nähdä elämämme polkuna, joka avautuu edessämme yhtenäisenä tarinana ja johtaa lopulta paikkaan, johon uskomme olevamme matkalla. Rakastan itsekin tarinoita ja näen oman elämäni tarinana, mutta koen tämän kuitenkin ongelmallisena kahdesta syystä. Ensinnäkin jos olemme haaveissamme kirjoittaneet oman tarinamme ennalta turhan yksityiskohtaisesti, saatamme kokea pettymystä elämästämme nykyhetkestä, jos koemme, että se ei vastaa toivomaamme elämäntarinaa. Toisekseen maailma ja elämä ovat niin monimutkaisia kokonaisuuksia, että ihmisen on todellisuudessa mahdotonta nähdä kaikkia syy-seuraus-suhteita tai ennustaa kuinka asiat tulevat lopulta toteutumaan. Eräs viisas taho, jota en valitettavasti enää nimeltä muista, totesikin, että jokainen epäonnistuminen sisältää onnistumisen ja jokainen onnistuminen sisältää epäonnistumisen. 
Elämä on jatkuvaa heiluriliikettä onnen ja epäonnen välillä, ne ovat itse asiassa erottamaton pari. Joten jos kohtaat elämässäsi vastoinkäymisen, älä tuomitse kyseistä hetkeä haaveidesi elämäntarinan vastaiseksi tapahtumaksi, joka hidastaa pääsyäsi toiveidesi polulle. Todellisuudessa tämäkin vastoinkäyminen sisältää tulevan onnesi siemenen. Ihminen ei yksinkertaisesti kykene ennalta näkemään tapahtuminen jatkumoa, voimme ainoastaan olla jälkiviisaita menneisyydestä tai haaveilla tulevasta. Onneksi se tärkein jää aina näiden kahden väliin – nykyhetki. Todellinen onni voidaan aina kokea vain nykyhetkessä. Menneisyys ja tulevaisuus ovat elämäsi tarinaa, mutta nykyhetki on  aitoa elämää. Ei kai kukaan haluaisikaan tietää omaa tarinaansa turhan tarkkaan, onhan elokuvaakin mukavampi katsoa kun ei tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu.     Sanna

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti