maanantai 17. marraskuuta 2014

Yeesin ständiltä kajahtaa: Nuoret toivovat maailmalta yhteisöllisyyttä ja karnevaalihenkeä

Brasilialainen karnevaalihenki ja venäläiset pelmenit. Siinä on nuorten ohje hyvään mieleen, josta suomalaiset laajemmin voisivat ottaa oppia.
Tänä vuonna ensimmäistä kertaa nuorten vaikuttamistapahtuma Ruuti Expoon (30.10) osallistunut Nuorten mielenterveysseura Yeesi kysyi nuorilta, mitä kaikkea muista kulttuureista voisimme oppia mielen hyvinvoinnin edistämiseksi. Maailman Kartta -tehtävässä nuoret saivat kirjoittaa ajatuksiaan paperilapulle ja liimata lapun tämän jälkeen Yeesin ständillä sijainneelle suurelle maailmankartalle.
Yeesin-ständi Ruuti Expossa
Tehtävään osallistui noin 50 nuorta, joista suurin osa kaipasi Suomeen yhteisöllisyyttä, avoimuutta, ja positiivista elämänasennetta. Nuoret kiittelivät vastauksissaan keskieurooppalaisten kohteliaisuutta ja hyviä tapoja, eteläeurooppalaisten ystävällisyyttä ja avoimuutta, sekä itäeurooppalaista ruokakulttuuria, joka saa väsyneimmänkin mielen piristymään. Pohjoisamerikkalaista kulttuuria kuvastaa nuorten mielikuvissa yhteisöllisyys ja avoimuus. Rapakon toisella puolella ihmisiä on helppoa lähestyä eikä pipo liialti kiristä. Latinalaisessa Amerikassa ihmiset suhtautuvat elämään rennosti ja osaavat nauttia hetkestä vaikeuksista huolimatta, mitä nuorten mukaan kuvastaa karnevaalihenki ja samban elämänmakuiset rytmit.
Maailman Kartta -tehtävän tarkoituksena oli omalta osaltaan saada nuorten ääni kuuluviin ja antaa heille mahdollisuus vaikuttaa. Yeesi nosti tapahtumassa esiin mielen hyvinvoinnin tärkeyden ja siihen vaikuttamisen. Toiminnallisten tehtävien tarkoituksena oli saada nuoret huomaamaan, kuinka jo pienillä teoilla pystyy vaikuttamaan omaan ja läheisten hyvinvointiin.
Mielen hyvinvointi on keskeinen teema kaikessa nuorisotyössä. On tärkeää saada nuorten ajatukset ja ideat kuuluviin heidän hyvinvointiinsa liittyvissä asioissa. Nuorten mielen hyvinvoinnin edistämiseksi voidaan ottaa oppia muiden kulttuurien hyvistä puolista, mikä kannustaa mielenterveys- ja nuorisojärjestöjä tarttumaan entistä vahvemmin monikulttuurisuuden ja kansainvälisyyden teemoihin. Tämän tavoitteen toteutumiseksi Yeesi on perustanut englanninkielisen monikulttuurisuustiimin, jonka tavoitteena on järjestää mielen hyvinvointiin liittyvää mielenterveys- ja nuorisotoimintaa kansainvälisessä hengessä.

Kirjoittanut: Pauli Pesola, Yeesin vapaaehtoinen

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti