torstai 27. marraskuuta 2014

Anna hyvän kiertää

Opinnäytetyötä tehdessäni törmäsin ongelmaan, jossa minun oli vaikea löytää viimeiseen käsiteltävään aiheeseeni materiaalia. Tämä osuus opparistani oli myös sellainen, jolla näkisin olevan kaikista merkittävin arvo koko työssä. Päätin pistää kyselyä työtovereilleni aiheesta. En odottanut minkäänlaista vastausta kysymykseeni, sillä kaikilla riitti hommia omissakin töissä. Ehdin harkita viimeisen osuuden karsimista pois työstäni.

Yksi työtovereistani, jolta kyselin tietoa opinnäytetyöhöni, järjesti erillisen palaverin, kutsui meidät kaikki mukaan ja kävi läpi aihetta kunnolla. Olin täysin ällikällä lyöty siitä, miten nopeasti palaverikutsu tuli ja että lähes kaikki kutsutut osallistuivat siihen. Sain hyvin materiaalia opinnäytetyötäni varten, mutta ennen kaikkea sain apua siihen, vaikken odottanut kenenkään todella vastaavan kyselyyni. Tästä olen tavattoman kiitollinen kollegalleni, joka on uhrannut omaa aikaansa aiheen läpikäyntiin ja kirjoittamani materiaalin oikolukuun ja hienosäätöön.

Avun pyytäminen on jostakin syystä minulle vaikeaa. Yleensä pyydän apua vasta sitten, kun kaikki muut mahdolliset keinot on käytetty. Lienenkö jotenkin ylpeä tai hieman liian itsenäinen, mutta välillä apua pyytäessäni tunnen itseni hölmöksi. Toisinaan huomaan, että kun kysyn apua, en välttämättä saa apua siihen ongelmaan, joka minulla on ratkaistavana. Pitää vielä kaiken lisäksi kysyä apua "oikealla" tavalla ja "oikealta" henkilöltä.

Mutta kun saa juuri sen avun, mitä tarvitsee ja jonka toinen suostuu antamaan, tunne on sanoinkuvaamaton. Tunnen pitkästä aikaa syvää kiitollisuutta toista ihmistä kohtaan tämän auttavaisuuden vuoksi. En tiedä, kuinka harvinaista on saada tällaista apua ja nimenomaan työporukassa, mutta minä olen kaikesta saamastani avusta hyvin kiitollinen.

Toivon mukaan jatkossa voin itse auttaa vastaavasti muita työtovereitani ja uusia tuttavuuksia. Haluan antaa hyvän kiertää tässä asiassa. Toisen auttaminen paitsi antaa hyvää mieltä autettavalle, se myös piristää auttajan mieltä. Siitä koostuu hyvä meininki yhteisössä, oli kyse töistä, opiskelusta tai mistä tahansa ihmisjoukosta, joka muodostaa jonkinlaisen yhteisön.

-----

Edellinen kirjoittaja kysyi minulta: miksi talvi on parempi vuodenaika kuin kesä? Paremmasta en tiedä, mutta talvesta löydän montakin positiivista asiaa, kun kerta pidän talvesta. Tässäpä siis pikaisesti listattuna muutama positiivinen asia, mitä talvesta löydän:
- ihmiset vaikuttavat rauhallisemmilta (ja jopa järkevimmiltä) kuin kesällä
- lumi (jos on lunta) ja pakkaslumi
- kumeat äänet lumen myötä (esim. miten lumi narskuu kenkien alla)
- mahdollisuus luistelemiseen ulkona
- paljon lomia ja juhlia (Suomessa itsenäisyyspäivä, joulu, uusi vuosi, talviloma)
- jäätelön syönti ulkona kylmässä antaa aivan omanlaisen tunteen kuin kesällä
- tähtitaivas
- "jääputoukset" kallioissa

Seuraavalta bloggaajalta kysyn: Milloin ja missä asiassa sait viimeksi merkittävää apua? Pistäkääpä lukijat vaikka kommentteihin omat kokemuksenne avunsaamisesta. Haluaisin kuulla muidenkin kokemuksia avunsaamisesta ja siitä, miten helpoksi itse kokee avun pyytämisen.

- Leena

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti