perjantai 31. lokakuuta 2014

Työharjoittelijan elämää

Heippa kaikille!

Sain ex tempore yllätysvuoron saada kirjoittaa Yeesiläisten blogiin, ja tämähän sopi mulle oikein hyvin! Aluksi mietin, että enhän mä osaa kirjoittaa blogiin, mutta sitten aattelin että ”mikä ettei”. Kyllä mun pitää päästä bloggaajankin uraa kokeilemaan! :D  Mun nimi on siis Saara, oon Yeesin työharjoittelija, ja nyt aion vähän kertoa itsestäni ja siitä, mitä teen Yeesissä ja millaisena koen Yeesin harkkapaikkana.

Rehellisesti sanottuna, en ollut koskaan aiemmin kuullut Yeesistä, ennen kuin löysin sen netistä viime keväänä. Opiskelen Metropolia Ammattikorkeakoulussa sosiaalialaa, ja valmistun joulukuussa sosionomiksi (AMK). Tässä syksyn aikana suoritan nyt viimeistä työharjoitteluani ennen valmistumista. Viime kevät mulla oli aika kiireinen opinnäytetyön tekemisen vuoksi, ja siinä sivussa mun piti etsiä itselleni tälle syksylle työharjoittelupaikka. Tiesin vain haluavani johonkin järjestöön, joten googletin sosiaalialan järjestöjä. Jostain netistä bongasin sitten nimen ”Nuorten mielenterveysseura Yeesi”. Yeesin nettisivut vakuutti mut, koska ne oli niin helposti lähestyttävät, ja Yeesin toiminta kuulosti mielenkiintoiselta. Otin sitten yhteyttä Emmiin, kävin täällä juttelemassa… ja täällä sitä ollaan nyt oltu syyskuun alusta asti työharjoittelijana!

Kuten aina uudessa työpaikassa aloittaessa, olin myös Yeesissä aluksi vähän pihalla. Mitä mä täällä teen, mitä mä osaan tehdä, mitä Yeesi tekee, millä aikataululla mä teen asioita? En ollut tottunut järjestötyöhön, sillä aiemmin oon ollut joko kunnallisissa tai yksityisissä paikoissa harjoitteluissa tai kesätöissä. Ottihan se aikansa, että löysin oman työskentelytapani ja pääsin kiinni tähän työhön ja arkeen, mutta nyt oon tosi tyytyväinen, että suoritan harjoitteluani juuri Yeesissä! 

Työ täällä on erittäin monipuolista, kahta samanlaista päivää ei ole, oikeasti. Välillä ollaan enemmän toimistolla, toisinaan taas saattaa koko viikko olla täynnä menoa ja ohjelmaa, kuten tää viikko on ollut. Se onkin yksi tän työn parhaita puolia, ettei tähän ehdi kyllästyä, kun joka päivä on erilainen. Mä oon mukana muun muassa tapahtumien suunnittelemisessa ja järjestämisessä, Yeesi-promoissa ja Yeesi-pisteissä, Graffitipajoissa, päivitän sosiaalista mediaa, teen tietokoneella kaikenlaisia hommia, ja lisäksi meillä on myös tapaamisia monien eri tahojen kanssa. Välillä myös istutaan yhdessä koko työporukan kanssa alas palaveeraamaan, suunnittelemaan, kehittämään ja arvioimaan toimintaamme. Kuulostaa ehkä aika aikuismaiselta ja tylsältä, mutta ehei, meidän palavereissa ei olla turhan totisia. :D

Millainen Yeesi on sitten työympäristönä? Aika erilainen kuin kaikki mun aikaisemmat työ- tai harjoittelupaikat! Täällä eletään kuten opetetaan, eli oikeasti pidetään hauskaa töissä ja vaalitaan omaa hyvinvointiamme. Me ollaan avoimia ja jutellaan meitä ilostuttavista ja murheitakin tuottavista asioista. Se auttaa jaksamaan, kun saa jakaa ilot ja myös mahdolliset surut työkavereiden kanssa. Me halitaan toisiamme, sillä se lisää hyvän olon tunnetta. Me muistetaan kiittää, kehua ja tarvittaessa pyytää anteeksi. Me kokoustetaan värikkäillä säkkituoleilla ja tyynyillä istuen sekä hengaillaan toimistossa ilman kenkiä villasukat jalassa. Meidän toimiston yhteen seinään saa piirtää. Me saatetaan mennä lounastauolle eläinasut päällämme, sillä se piristää sekä itseämme että todistetusti myös muita lounastaukoilijoita. Liukuva työaika takaa sen, että töihin voi tulla just siihen aikaan kun itsestä tuntuu hyvältä, ellei aamulle ole sovittuna jotain tapaamista tai muuta menoa. Jonakin päivänä voi tehdä lyhyemmän päivän ja toisena taas pidemmän, kunhan työtunnit pysyy oikeissa mitoissa.

Täällä saa olla luova ja käyttää mielikuvitusta, sillä meillä ei oo mitään tiukkoja sääntöjä. Ja mikä parasta, Yeesissä ei olla tosikkoja, vaan elämään ja työhön suhtaudutaan sopivan rennosti! Meillä on positiivinen ote työhön, sillä parasta jälkeä syntyy silloin, kun tykätään siitä mitä tehdään. =)


*****

Edellinen kirjoittaja Leena haastoi mut olemaan kokonaisen päivän ilman nettiä. Mä joudun valitettavasti työharjoitteluni puolesta työskentelemään päivittäin tietokoneella, mutta sen johdosta mun vapaa-aika arkisin on tällä hetkellä täysin netitöntä! Mulla on oma läppäri töissä mukana aina maanantaiaamusta perjantai-iltapäivään, jolloin mulla ei ole arkisin konetta kotona ollenkaan. Lisäksi en omista älypuhelinta enkä Ipadia, joten ilman nettiä oleminen arkisin onnistuu töiden jälkeen erinomaisesti. Oon tottunut tähän tapaan jo niin hyvin, että uskon työharjoittelun loppumisen jälkeenkin vähentäväni netin käyttöä arkipäivisin. Viikonloput on eri asia, silloin ilman nettiä oleminen voisi olla hankalampaa kuin arkisin. =) Mutta ehkä kokeilen joku kerta netitöntä viikonloppua! Tää ilman internetiä arkisin oleminen on kokemuksena aika vapauttava ja rentouttava, kun ei todellakaan tule turhaan roikuttua koneella tai kännykän ääressä. Jää aikaa tehdä kaikkea muuta. Suosittelen muitakin kokeilemaan tätä haastetta!

Seuraavalta kirjoittajalta haluan kysyä, missä näet itsesi 5 vuoden kuluttua ja millaista haluaisit elämäsi olevan silloin?
terkuin, Saara

Ps. Olen kuvassa oikealla.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti