keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Käytöstavat? Anyone?

Tää on varmaan ihan täysin kulutettu aihe, mutta mun on pakko avautua tästä! Siis mihin ihmisten käytöstavat on hävinneet?? Siis oikeesti... Pienillä asioilla on tosi ISO merkitys.

Kun olin New Yorkissa toissa kesänä, niin siellä käytöstapakulttuuri on täysin erilainen kuin Suomessa. Siellä heti joku tarjoaa paikkaa bussissa, ihan vaan kohteliaisuuden ja huomaavaisuuden takia. Ja se kohteliaisuus tarttuu! Itsekin olin aina tarjoamassa paikkaa riippumatta siitä oliko kyseessä raskaana oleva nainen vai linkkaava mummo, vaan tarjosin paikkaa kaikille. Tollanen kulttuuri tarttuu, koska siitä tulee hyvä mieli molemmille osapuolille.

NYC:issä ihmiset suhtautuu myös täysin eri tavalla katutaiteilijoihin. Ihmiset antaa niille rahaa, kuuntelee ja katsoo niitä, osoittaa arvostusta. Melkeen joka metromatkalla oli joku tanssija/laulaja/tai muu kaupittelija ja aina oli monta ihmistä, jotka antoi heille rahaa.Mistä tää johtuu? Mun mielestä se on tosi hienoa!

Toinen esimerkki käytöstavoista ja niiden puutteesta on se, että joku lähtee kesken tunnin sanomatta mitään opettajalle. Se vaan kävelee ulos. Ihan älyttömän epäkohteliasta! Siis älkää kiltit ikinä tehkö sellasta. Mietin myös sitä, että mistä se johtuu? Ajatteleeko ne, että opettajaa ei kiinnosta niiden läsnäolo vai se, että heitä itseään ei kiinnosta se, mitä opettaja ajattelee tai miltä opettajasta tuntuu?? Mä aina sanon joko etukäteen, että mun pitää lähteä aikaisemmin tai sitten sanon lähdön hetkellä, että valitettavasti mun pitää poistua. Ja tässä tarkotan nimenomaan pienryhmiä. Jostain 200hengen tilaisuudesta ei välttämättä huomaa kun yks poistuu, mutta se kun yksi lähtee pois kesken tunnin sanomatta mitään alle 10 hengen porukassa, on sama kuin sanoisi opelle, että sua ei kiinnosta sen jutut yhtään!

Vielä yks juttu mistä mun on pakko avautua on se, että miten kohdellaan ja puhutaan uusille kavereille, työkavereille, uusille ihmisille harrastuksen parissa, kaikille uusille siis. Totta kai on tärkeetä puhua ihmisille ylipäätään normaalisti ja kunnioittaa niitä. Mutta yleensä jos tulee jotain konflikteja ihmisten välillä, niin uudet ihmiset kohtaa niitä enemmän kuin muut. Se on joku sairas ryhmäytymisriitti joissain paikoissa, että se uus tyyppi pitää kouluttaa porukkaan mukaan tai että ihan ku se olis jotenkin huonompi kuin muut vaan sen takia, että se on uus. Mikä on tietenkin ajatuksena aivan järjetön! Esimerkiksi työpaikalla se uus tyyppi totta kai on aluks aika paljon enemmän pihalla kuin kukaan muu, koska se ei ole viettänyt viimesintä 20-vuotta niiden työtehtävien parissa. Ja just tän syyn takia, sitä pitää kouluttaa kärsivällisesti ja ymmärtää se, että pikku hiljaa se osaa ne asiat sen hyvän koulutuksen ansiosta ja sitten vasta se pääsee käyttämään täyttä potentiaaliaan. On kauheeta nähdä, kuinka jotkut ihmiset "ohjeistavat" uutta työntekijää alentavasti nöyryyttämällä. Mun mielestä tää kuuluu vahvasti kategoriaan "huonot käytöstavat".

Eikä tämä todellakaan koske mitään tiettyä ikäluokkaa erityisesti! Nuoret ja vanhat..ihan sama minkä ikäinen ihminen on, niin siltä saattaa puuttua käytöstavat!

Nää saattaa kuulostaa tosi pieniltä jutuilta..mutta oikeesti ne on tosi isoja. Koska ikinä ei tiedä miten paljon nää jutut vaikuttaa toiseen ihmiseen tai mitä se on just käynyt läpi. Siks kaikkia pitäis aina pyrkiä kohtelemaan hyvin!


Edellinen kirjoittaja kysyi minulta, että miten verkkoviestintä auttaa ylläpitämään mielenterveyttä. Tähän voisi käyttää paljonkin aikaa, mutta jos vastaan lyhyesti, niin mun mielestä tietokoneet vois lopettaa kokonaan. Ne hallitsee ihmisten elämää liikaa nykyään. Puhelimet on pieniä tietokoneita, joita pidetään koko ajan esillä ja kotona on vielä läppärit sun muut, joilla ei oikeesti tehdä yhtään mitään. Kaikki tää elektroniikka on tehnyt ihmisen riippuvaiseksi itsestään. Mun mielestä pitäisi olla ehdoton EI puhelinten käytölle kouluissa. Se on tosi epäkohteliasta räplätä puhelinta kun joku yrittää opettaa. Eksyin tietenkin aiheesta, mutta... verkkoviestinnällä voi olla myös hyviä puolia kuten se, että sen avulla voidaan tavoittaa ne ihmiset, jotka ovat fyysisesti mahdottoman välimatkan päässä tai sellaiset ihmiset, jotka ovat niin huonossa henkisessä kunnossa, että he eivät kykene muuhun kuin verkon välityksellä tapahtuvaan kommunikointiin. Ensisijaisesti suosittelen kaikille kuitenkin jotain muuta kommunikointivälinettä kuin verkkoa. Fyysinen läsnäolo ja ihmisten kohtaaminen on tärkeää.

Seuraavalta kirjoittajalta kysyisin, että mitä kivoja talvi-suunnitelmia sinulla on? :)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti